maanantai 27. lokakuuta 2008

Kiitos kaikille äänestäjilleni!

Kiitos äänestäjilleni, 1 617 ääntä tekee miehen nöyräksi. Erityisen hienoa oli vihreiden upea vaalivoitto niin Turussa kuin koko maassa. Turussa nousimme yhteensä 11 paikalla (joista kaksi lisäpaikkaa) sekä 15,9 prosentin kannatuksella kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja matkaa kakkoseen eli demareihin ei enää paljoa jäänyt (15). Näistä asetelmista on huomattavasti helpompaa toteuttaa vihreää politiikkaa.

Nyt jatketaan työtä avoimemman ja kestävämmän Turun puolesta!

sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Onnittelut Interille!

FC Inter Turku toi hetki sitten futiksen Suomen mestaruuden Turkuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1975! Eli oman elämäni aikana en ole päässyt juhlimaan turkulaista futismestaruutta, vaikka 1980-luvulla se lähellä olikin.

Ratkaisevassa ottelussa kaatui Pietarsaaren Jaro kaatosateessa ja mutapainitunnelmissa 2-0. Lämpimät onnittelut Interille, palkinto oli ansaittu kiitos taitavalle joukkueelle, erinomaiselle valmentajalle, hyvälle juniorityölle sekä futikseen täysin omistautuneelle omistajalle. Toivottavasti Turun valtakausi jalkapallossa kestää pitkään!

perjantai 24. lokakuuta 2008

Äänestä vihreää muutosta!

Absurdia kyllä, sunnuntaiksi on luvattu poikkeuksellisen kovaa syysmyrskyä. Syysmyrskyjen on ennustettu lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä. Yleensä huono sää laskee erityisesti nuorten äänestysprosenttia, mikä on nuorten äänistä riippuvaisille Vihreille huono asia. Älkää siis antako ilmastonmuutoksen myötä yleistyvän ilmiön estää ilmastonmuutoksen torjuntaa voimakkaimmin ajavien vaalivoittoa, vaan menkää joukolla äänestyspaikalle!

Turussa vihreillä on ollut todella hyvä henki vaalikampanjassa. Ehdokkaita tuli mukaan täysi lista, ja innolla vaalityössä mukana olevia on todella paljon. Palaute kaduilla on ollut parempaa kuin itse muistan kokeneeni aiemmissa vaaleissa. Kauppatorilla ja kävelykadulla on ollut hieno keskustella ihmisten kanssa, jotka haluavat vihreiden tuovan muutosta Turun politiikkaan.

Ihmiset kaipaavat Turkuun avointa ja reilua politiikkaa, joka huomioi nykyistä paremmin niin ihmisten näkemykset kuin kestävän kehityksen. Ihmiset haluavat joustavia palveluja erilaisiin elämäntilanteisiin ja parempaa ennaltaehkäisyä. Ihmiset haluavat kouluja, joissa lasten hyvinvointi on yhtä tärkeää kuin oppimistulokset. Vihreät ajaa juuri näitä asioita. Turun talous saadaan kuntoon vihreiden esittämällä kestävän kehityksen talousohjelmalla, jossa yhdistyy hyvä taloudenpito, kaupungin ympäristökuormituksen vähentäminen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen hyvinvointi.

Ihmiset haluavat viihtyisää keskustaa, jota kehitetään rikasta kulttuurimiljöötä kunnioittaen. Vihreät ajaa juuri näitä asioita. Vihreät haluaa laajentaa kävelykatukeskustaa, parantaa lähipalveluja ja kehittää joukkoliikennettä. Keskeinen tapa edistää näitä kaikkia tavoitteita on rakentaa Turun seudun pikaraitiotie, joka vahvistaisi koko seudun ja Turun keskustan elinvoimaa, parantaisi aluekeskusten palveluja sekä vähentäisi autoilun pakkoa. Jos vihreät saavat merkittävän vaalivoiton, on se myös signaali toriparkkikantaansa epäröiville demareille siitä, että keskustaa on kehitettävä ihmisten ja viihtyisyyden ehdoin. Toriparkkia ei Turkuun tarvita.

Mitä suuremman vaalivoiton vihreät saavat, sitä helpompaa meidän on toteuttaa näitä tavoitteita. Turun Sanomien gallupin mukaan Vihreät saisi kolme paikkaa lisää. Se toteutuu vain, jos kaikki kannattajamme käyvät uurnilla. Suuri vaalivoitto auttaa meitä rikkomaan Turun perinteisten valtapuolueiden kabinettipolitiikan ja tuomaan uutta avointa ja vastuullista poliittista kulttuuria Turun päätöksentekoon.

Ole mukana tuomassa muutosta Turun politiikkaan, äänestä sunnuntaina Vihreitä!

maanantai 20. lokakuuta 2008

Vaalibudjettini julkistus

Vihreät pitää tärkeänä, että vaalirahoitus on julkista ja että äänestäjillä on mahdollisuus jo ennen vaaleja tietää ehdokkaiden kampanjoiden mittaluokka ja kampanjan rahoittajat. Siksi julkaisen oman kunnallisvaalibudjettini tässä menoeriin eriteltynä. Samoin toimivat muutkin vihreät kansanedustajat.

Toistaiseksi budjetti on alustava ja perustuu joidenkin menoerien osalta arvioon, sillä en ole saanut vielä kaikkia laskuja, enkä kirjannut tilattaessa kustannuksia ylös.

KAMPANJABUDJETTI

KAMPANJAN TULOT:

- Oma rahoitus, noin 2 250 euroa.
Koko kampanja rahoitettu omalla rahoituksella.


KAMPANJAN MENOT
Yhteensä noin 2 250 euroa.

- Lehtimainokset, yhteensä noin 2 000 euroa
* 2 kpl Turun Sanomat, 1 268 euroa
* 1 kpl Aamuset, noin 350 euroa
* vihreiden yliopistoehdokkaiden yhteismainos Turun ylioppilaslehdessä, 33,50 euroa
* yhteismainos vaalipaneelista Turun Sanomissa (Randell/Achren/Niinistö/Maskula), 305 euroa
* vihreiden kaksikielisten ehdokkaiden yhteismainos Åbo Underrättelser, noin 30 euroa
- Mainoslehdykkä/flyer (500 kpl), n 150 euroa
- Ehdokasmaksu vihreiden paikallisyhdistykselle yhteisen kampanjan rahoittamiseen, 100 euroa

--
Tiivistäen voin todeta, että kunnallisvaaleissa pidän tärkeänä jalkautumista ihmisten keskuuteen, monipuolista nettiläsnäoloa ja vahvaa asiasisältöä. Harvoissa mainoksissani haluan aina tuoda myös esille asiateemoja. Mainosbudjetilla kilpailun jätän muiden, katukuvasta päätellen kokoomuslaisten, asiaksi. Hekin voisivat julkaista jo ennen vaaleja budjettinsa rahoittajat.

tiistai 14. lokakuuta 2008

21-v futismaajoukkue teki Kupittaalla historiaa!

Suomalainen jalkapallokulttuuri on kasvamassa kohisten jo aika hurjiin mittoihin. Katsoin juuri äsken tv:stä alle 21-vuotiaiden futismaajoukkueen ratkaisevan EM-karsintaottelun Itävaltaa vastaan: Suomi nousi ensimmäisen osaottelun 1-2 tappiosta ja tässäkin pelin yhden maalin takaa-ajoasemasta huolimatta komeasti 2-1 voittoon ja rankkarikisalla jatkoon!

Nyt Suomi on mukana ensimmäistä kertaa kahdeksan joukkueen EM-lopputurnauksessa, joka tällä kertaa järjestetään Ruotsissa. Pojat osoittivat sellaista asennetta ja itsevarmuutta, josta koko Suomi saa ottaa oppia. Rankkarikisaa katsoessa oli kerrankin sellainen olo, että nämä pojat eivät tätä kisaa voi hävitä.

Turkukin sai osansa kunniasta, sillä Turun Kupittaalla pelatut ratkaisevat ottelut olivat yleisömenestyksiä. Tunnelma näytti olevan huikea tässä pelissä. Harmi vain, että itse jouduin jäämään Helsinkiin eduskunnan välikysymyskeskustelun takia enkä päässyt paikan päälle.

Tämäkin peli näytti sen, että Turun kaupungin kannatti osallistua Kupittaan uuden päätykatsomon rakentamiseen. Itse olin aktiivisesti varmistamassa, että Sdp:n vastaanhangoittelusta huolimatta hankkeeseen osallistuttiin. Vuoden 2009 naisten EM-kisoissa Turun Kupittaa pääsee päätykatsomon valmistuttua entistä ehompana isännöimään - anteeksi, emännöimään - kansainvälisesti arvostettua huipputurnausta.

Enää ei tarvitse miettiä, miksi Suomessa ei ole kunnon futiskulttuuria. Ei tarvitse kuin käydä TPS:n tai Interin peleissä nähdäkseen turkulaisen futiskulttuurin nousun, niin katsomossa kuin pelikentällä. Futiskulttuuri on jo täällä!

(PS. Jos joku ei ymmärrä, miksi bloggaan futiksesta, niin voin sanoa että Kaarinan Poikien junnuissa pelatessani unelmani oli päästä pelaamaan futista ammattilaiskentille - ei päätyä kansanedustajaksi Arkadianmäelle :)

maanantai 13. lokakuuta 2008

Nopea ulkoministeri kompastui nokkeluuteensa

Täytyy sanoa, että HS:n viime viikon sunnuntain uutisen luettuani jäin vain odottamaan, koska kritiikki nousee julkisuuteen. Nyt se on Juhani Suomen ja Pertti Paasion Verkkoapilalle antamien kommenttien myötä tapahtunut. Ulkoministeri Stubb antoi suurlähettiläille suurlähettiläspäivillä elokuussa tehtävän arvioida vapaamuotoisesti maailman tilaa Venäjän-Georgian konfliktin jälkeen, ja monen yllätykseksi iso osa arvioista julkaistiin HS:n kautta nimettöminä. Arvioissa suurlähettiläät käyttivät hyvin suorasukaista kieltä.

Ulkoministeriön historiaa tutkineena (olin mukana prof. Soikkasen vetämässä tutkimuksessa ulkoministeriön historiasta 1970-luvulla) ja niin taloa kuin ulkopoliitikan tapoja tuntevana voin itse todeta, että tässä tapauksessa nopea ulkoministeri kompastui nokkeluuteensa. Avoimuus on hyvä asia, mutta suurlähettiläät toimivat diplomatian maailmassa, jossa tiedonsaanti perustuu luottamuksellisiin suhteisiin. Suomen suurlähettiläiden suorasukaiset arviot - jotka oli tarkoitettu ministerille, ei julkisuuteen - tullaan varmasti raportoimaan kaikkien relevanttien maiden ulkoministeriöille. Tämä saattaa johtaa siihen, että monen suurlähettilään asema omalla asemapaikallaan voi heikentyä.

Olen kannattanut jo ulkoministeri Tuomiojan ajalta alkanutta uutta linjaa, jossa UM korosti diplomaateilla olevan oikeus ja mahdollisuus osallistua tasapainoisella tavalla julkiseen keskusteluun omine näkökantoineen. Tämä on tärkeä osa modernia diplomatiaa. Pitää silti tunnistaa jyvät akanoista. Sisäiset keskustelupaperit ovat sisäisiä keskustelupapereita juuri siksi, että niissä voi esittää koeheittoja ja keskustelupalloja maan oman ulkopolitiikan kehittämiseksi. Jos ne tulevat julkisuuteen, ei keskustelupalloja enää uskalleta kirjoittaa edes sisäisiin papereihin. Tämä on Suomen ulkopolitiikalle vain tappioksi. UM:n arkistoja laajasti tutkineena voin todeta, että se tulisi olemaan haitaksi myös historiankirjoitukselle.

Pidän ulkoministeri Stubbia erittäin lahjakkaana ja taitavana ulkoministerinä. Mutta uusien toimintatapojen sisäänajossa voi aina tulla omia ylilyöntejään, joista on otettava opiksi. Julkaisupäätös saattoi osittain johtua siitäkin, että suurlähettiläiden kannat myötäilivät aika paljon ulkoministerin omaa transantlanttista suhdetta korostavaa ulkopolitiikkaa. Suurlähettiläiden mielipiteiden käyttö pelinappulana on sekin aika kyseenalaista.

Näin ollen ei taida muuten olla sattuma sekään, että kritiikki nousee Keskustan Verkkoapilan kautta julkisuuteen. Vanhan koulukunnan keskustalaisia saattaa suositun kokoomuslaisen ulkoministerin uuden ajan tyyli ottaa päähän. Tähän kritiikin taustamotiiviin en yhdy. Mielestäni ulkoministeri Stubb on tuonut paljon hyvää Suomen ulkopolitiikan johtamisen toimintatapoihin ja asenteisiin.

keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Valvontaa virtuaaliympäristössä

Eduskunnan istunnossa oli tänään ajankohtaiskeskustelu Suomen tietoyhteiskunnan tilasta. Keskustelun taso oli korkeimmillaan, kun puhuttiin tietoyhteiskunnasta valokaapeleina ja julkisina hankkeina. Tässä aivan oikein monet korostivat sitä, että markkinaehtoinen laajakaistayhteyksien kehittäminen on jättänyt Suomen monta vuotta kilpailijoitaan jälkeen. Hyvä laajakaistayhteys on nykyaikana tasavertaisten työmahdollisuuksien ja elämisen elinehto, ei luksusta - siis eräänlainen perusoikeus. Siksi laajakaistan saamisen mahdollisuus pitää taata myös pienempiin kaupunkeihin ja maaseudulle.

Taso kuitenkin laski, kun puhutaan internetistä sosiaalisena ilmiönä. Valitettavan monen kansanedustajan puheista saa mielikuvan netistä vaarallisena ja pelottavana paikkana, jossa nuoret muuttuvat epäsosiaalisiksi ja löytävät kummallisia yhteisöjä. Valvontaa haluttiin kovasti lisää. Minun ja Jyrki Kasvin tehtäväksi jäi korostaa kansalaisten perusoikeuksien kunnioittamista yhtä lailla netissä kuin fyysisessä ympäristössämme. Suomessakin on käytävä sitä laajaa keskustelua valvontayhteiskunnan vaaroista, mitä useat länsi-Euroopan maat ovat eri syistä viimeisen vuoden aikana käyneet (Ruotsissa FRA-lain eli ulkomaisen viestinnän tiedustelulain takia, Iso-Britanniassa laajemmin valvontayhteiskunnasta varjosisäministeri David Davisin protestieron takia). Muutoin saatamme joku päivä herätä siihen, että perusoikeutemme ovat peruuttamattomasti rajautuneet teknisen kehityksen mahdollistamien uudenlaisten valvonnan muotojen takia.

Tässä asiaa koskeva puheenvuoroni osa eduskunnan keskustelussa (tämä on tätä istuntosalin puhekieltä, kun ilman paperia puhuu niin tulee pitkiä virkkeitä, koittakaa kestää):
Kolmas näkökulma, jonka haluan nostaa esille, on tärkeä periaatteellinen kysymys kansalaisten perusoikeuksista bittien maailmassa. Meidän fyysisessä ympäristössämme meille on itsestäänselvää, että ensiksi arvioidaan, mitkä ovat kaikkien perusoikeudet, ja sitten kun puhutaan esimerkiksi rikollisuuden torjunnasta, arvioidaan, ovatko toimet oikeasuhtaisia, ettei tarpeettomasti rajata lainkuuliaisten kansalaisten oikeuksia. Tämän saman lähestymistavan pitää, totta kai, toimia myös tietoyhteiskunnassa ja verkoissa, ettei meille tule tällaista, mitä tässäkin keskustelussa on hiukan havaittavissa: Jos ei ymmärretä, että tekniset ratkaisut voivat itse asiassa rajoittaa muittenkin ihmisten mahdollisuuksia käyttää nettiä kuin niitten, jotka voivat käyttää sitä rikolliseen tarkoitukseen, se tarkoittaa samaa kuin fyysisessä ympäristössä kiellettäisiin esimerkiksi tiettyjä kokoontumispaikkoja.

Meidän pitää todellakin tiedostaa se, mihin tämän tyyppinen valvontalainsäädäntö vie, että se ei tarpeettomasti rajaa ihmisten perusoikeuksia. Tämän tyyppistä arvokeskustelua me tarvitsemme Suomessa ja ylipäätään (Puhemies: 2 minuuttia kulunut!) Länsi-Euroopassa. Viittaan tässä myös esimerkiksi terrorismin torjunnassa käytettäviin lainsäädäntökeinoihin, esimerkkinä Ruotsin fra-laki, jossa myös suomalaisten tulee miettiä, miten meillä esimerkiksi pk-yritykset voivat suojautua ja tiedostaa, että heidän yhteyksiään ulkomaille voidaan tätä kautta myös valvoa.

torstai 2. lokakuuta 2008

AlmaMedian omistajilla ja hallituksella vain yksi vaihtoehto: toimitusjohtaja saa lähteä

Harvoin sitä järkyttyy pienestä mutta symbolisesti hyvin merkittävästä asiasta yhtä paljon kuin eilen, kun sain kuulla uutisen Lapin Kansan tulevan päätoimittajan Johanna Korhosen työsuhteen purkamisesta omistaja AlmaMedian toimesta. Johanna Korhonen ilmoitti, että syynä työsuhteen purkamiselle oli hänen puolisonsa, joka sattuu olemaan samaa sukupuolta hänen kanssaan. AlmaMedia kiisti tämän, ja väitti takaisin, että syynä oli puolison poliittinen aktiivisuus kunnallisvaaliehdokkaana, jota Korhonen ei ollut työhaastattelussa ilmoittanut.

Jo AlmaMedian omasta mielestään "fiksu" peruste työsuhteen purkamiselle osoittaa, kuinka kivikautinen tämän konsernin toimiva johto on. Kenenkään ihmisen poliittinen aktiivisuus, saatikka tämän puolison, ei ole peruste työsuhteen purkamiselle. On jo sinällään hyvin kyseenalaista edes kysyä työhaastattelussa työnhakijan omasta saatikka puolison poliittisesta aktiivisuudesta. Konsernin politiikassakaan tätä periaatetta ei ole harrastettu: saman konsernin toisessa lehdessä kun sattuu olemaan päätoimittaja, jonka vaimo on aktiivinen keskustapolitiikko. Vielä vakavampi kysymys on työsuhteen purkaminen seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Joka tapauksessa kummankin puolen esittämien argumenttien perusteella on selvää, että AlmaMedian on syytä katsoa peiliin. Koska toimitusjohtaja Kai Telanne on ollut esittelyvastuussa päätöksestä, ei itseään kunnioittavat omistajat ja yhtiön hallitus voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin antaa kenkää täyttä harkitsemiskyvyn puutetta osoittaneelle Telanteelle. Omistajien olisi syytä pohtia myös sitä, että muodollisen päätöksen tehnyt hallitus ei itsekään ollut tehtäviensä tasalla.

Monet ovat tuoneet esille AlmaMedian tuotteiden boikotoinnin vastalauseena yhtiön mauttomalle, syrjivälle, ja kaikella todennäköisyydellä lainvastaiselle toiminnalle. Ainoa tapa pelastautua kuivin jaloin on myöntää syyllisyys, korvata aiheutettu vahinko asianosaiselle ja antaa kenkää yhtiön maineen tahranneelle toimitusjohtajalle. Nyt saadaan selville, mitä arvoja AlmaMedian omistajat edustavat.

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Turkulaisten amk-opiskelijoiden terveydenhuolto vihdoin kuntoon

Joskus politiikassa saadaan jotain aikaankin! Olin Turun kaupunginhallituksessa 2005-07 ajamassa innokkaasti turkulaisille amk-opiskelijoille parempaa terveydenhuoltoa. Silloin Turun amk:n opiskelijakunta teki asiasta aloitteen, jota olin kovasti potkimassa (joidenkin vastahakoisuudesta huolimatta) eteenpäin. Nyt hanke on tullut maaliin.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tunnetusti väliinputoajia terveydenhuoltopalveluissa. Yliopisto-opiskelijoilla on YTHS, mutta amk-opiskelija saattaa ei-akuutissa tapauksessa joutua matkustamaan satojen kilometrien päähän vanhaan kotikuntaansa (siellä kirjoilla olon takia) saamaan terveydenhuoltoa. Amk-opiskelijoille tarkoitetut kunnan palvelut ovat olleet vajaavaisia ja hajallaan ympäri kaupunkia.

Nyt Kupittaalle ollaan vihdoin avaamassa Amk-opiskelijoiden terveydenhuoltokeskus. Se aloittaa näillä näkymin toimintansa vuodenvaihteessa. Se tarkoittaa enemmän aukioloaukoja ja helpompaa saavutettavuutta. Myös resurssitarvetta on jatkossa helpompi korjata, kun nähdään palvelujen tosiasiallinen tarve aiempaa selkeämmin.