tiistai 2. helmikuuta 2010

Puhemiesvaali lapsellista protestointia

Eduskunta on tänään aloittanut kevätistuntokautensa valitsemalla puhemiehistön. Puhemies Sauli Niinistö sai vain niukan enemmistön hyväksytyistä äänistä, kaikkiaan 89 ääntä, tultuaan uudelleen valituksi. Hylätyt äänet mukaan luettuna protestiääniä oli yli 90. Varapuhemiehet valittiin yli 160 äänen äänimäärällä.

Eduskunnan äänestystulos on lapsellista protestointia, joka mielestäni vaarantaa eduskunnan uskottavuutta entisestään kansalaisten silmissä. On kummallista, että yhtä tasavaltamme tärkeimmistä tehtävistä täytetään tällä tavalla. Eduskuntaryhmät ovat yhdessä sopineet puhemiehistön tehtävien jakamisesta ja kukin ryhmä on omasta keskuudestaan valinnut haluamansa ehdokkaan puolueensa mandaatille. Yhteinen menettely sitoo niin hallitus- kuin oppositiopuolueita, eikä siitä ole ollut tapana poiketa ilman vakavaa syytä. Sauli Niinistön pätevyys puhemieheksi ei voi olla kenellekään kyseenalainen.

Olen ymmärtänyt, että monia kansanedustajia on harmittanut se, että puhemiehenä Sauli Niinistö on näyttäytynyt julkisuudessa kritisoimassa kansanedustajien etuisuuksia ja eduskunnan budjettikäytäntöjä. Tosiasiassa Sauli Niinistön linja on ollut perusteltu ja sillä on ollut useimmissa kysymyksissä eduskuntaryhmien tuki.

Suurin ongelma lienee ollut viestintätavassa, koska monet ovat harmitelleet negatiivisen julkisuuden peittävän alleen eduskunnassa tehtävän vakavan työn ja useimpien kansanedustajien tunnollisen tavan tehdä työtään.

Jos näin on, niin tämä protesti oli typerin mahdollinen tapa näpäyttää puhemiestä. Arvostus eduskunnan tekemää arvokasta työtä ja kansanedustajien tunnollisuutta kohtaan ei varmasti kohoa kansalaisten silmissä tällaisen protestin takia.

1 kommentti:

Pertti kirjoitti...

Eduskunta ei ole, eikä voi olla muuta kuin mitä se on. Tottakai kansalaisen äänestämä edustaja ovat vain kuva äänestäjästä itsestään.
On parempi hyväksyä olevat tosiseikat sellaisenaan, kuin yrittää kuvailla olevainen muuksi, kuin se on.

Jos edustajat sössäävät niin edustajat vain sössäävät.
Kansa kuitenkin myös sössää ja valitsee tulevissa vaaleissa samanlaisia sössääjiä päättämään asioistamme jatkossakin.

Koska asiat edustajillakin katoavat henkilökohtaisiin inhibitioihin, ambitioihin tai inspirointeihin, niin kansalaisella ei ole vaihtoehtoina kuin toivoa parasta, pelätä pahinta tai sitten kävellä puhdas, valkea lakana pään päällä kohtiauringonlaskuun.
Terv. Pertti