Sain eilen kunnian osallistua Tukholmassa arvostetun Polar-musiikkipalkinnon jakotilaisuuteen. Tänä vuonna palkinnon sai kaksi ainutlaatuista muusikintekijää, venezualalainen Jose Antonio Abreu sekä Peter Gabriel. Itselleni tilaisuus oli ainutlaatuinen myös siksi, että Peter Gabriel on teini-iästä asti ollut suurin idolini musiikintekijänä sekä inspiraation lähde myös vankkumattomana ihmisoikeuksien ja kulttuurien vuorovaikutuksen puolustajana.
Mielenkiintoista tilaisuudessa oli se, kuinka molemmat palkinnonsaajat ovat vakuuttuneita musiikin voimasta muuttaa maailmaa. Kumpikin on saanut tällä saralla myös paljon aikaan. Säveltäjä, kapellimestari ja ekonomisti Abreu on perustanut kolmekymmentä vuotta sitten klassisen musiikin koulutusverkoston "El Sisteman" Venezualassa, jonka tavoitteena on ollut tuoda musiikin avulla ennen kaikkea slummien köyhille lapsille uskoa omaan osaamiseensa, vahvistaa heidän unelmiaan ja kehittää yhteiskunnassa pärjäämiseen tarvittavia taitoja. Sadattuhannet nuoret ovat Abreun verkoston avulla saaneet vahvan otteen elämään ja monista on tullut taitavia muusikoita.
Peter Gabriel puolestaan on 1980-luvun puolivälistä omistanut suuren osan ajastaan ihmisoikeustyöhön ja maailmanmusiikin edistämiseen. Hänen levy-yhtiönsä on tuonut eri maiden musiikkia laajempaan jakeluun ja saattanut eri maailmanosien artisteja yhteen. Gabrielin World of Music, Art and Dance (WOMAD)-järjestön festivaalit ovat tuoneet maailmanmusiikkia ja muuta -taidetta laajasti esille yli 150 kaupungissa. Gabrielin visiona on ollut myös yhdistää teknologiaa humanitaariseen ja kulttuurityöhön: hänen aloitteestaan vuonna 1989 perustettu Wittness-järjestön tavoitteena on ollut antaa köyhien maiden ihmisoikeuksien puolustajien käyttöön kameroita ja muuta tekniikkaa, jotta vakavat ihmisoikeusrikkomukset voitaisiin nostaa julkiseen keskusteluun.
Liikuttava tilaisuus oli itselleni myös hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on että me vahvistamme yhteiskunnassa niitä voimia, jotka haluavat rakentaa parempaa huomista. Musiikki on parhaimmillaan tärkeä ihmiskuntaa vahvistava voima. Gabrielin ja Abreun kaltaisia musiikintekijöitä tarvitaan lisää. Päättäjien tehtävänä on ymmärtää kulttuurin ihmiskuntaa rikastuttava voima; ihmiset eivät ole vain numeroita, yhteiskunta ei ole vain taloutta.
tiistai 1. syyskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Tämän hömppäviihteen keskellä on hieno huomata, että myös ympäröivän yhteiskunnan toiminnassaan ja musiikissaan huomioivia artisteja palkitaan.
Peter Gabriel on myös kuulunut omiin idoleihini jo Genesis-ajoistaan asti. Miehen panoksesta ihmisoikeustoiminnassa muistuu mieleen erityisesti Amnestyn Human Rights Now -kiertue, jolla mukana olivat myös mm. Sting ja Bruce Springsteen.
Kannanotoksi ajatteluun herättävän musiikin puolesta voidaan varmaan katsoa myös Asan viimevuotinen Teosto-palkinto kehutusta Loppuasukas-albumista.
Vanha hippi toivoo, että sama linja jatkuu.
Osut naulan kantaan, Ville.
Musiikkia on hyödynnetty vuosisatojen varrella monen moiseen. Paljon on lahdattu ja populaa ja tapatettu omia marssilaulujen voimalla - vaan yhtäläisen pitkät ja onneksi myös vahvat ovat juuret musiikin voiman hyödyntämisessä hyvään.
Jose Antonio Abreu ja Peter Gabriel ovat ehdottomasti oikeita ihmisiä saamaan tunnustusta tekemästään työstä. Heidän TEDTalks puheensa (reilun vartin kompaktit, erittäin inspiroivat esitykset) löytyvät pyöräyttämieni
"pikalinkkien" http://sn.im/ted-gabriel ja http://sn.im/ted-abreu -takaa (... missä sn.im = SnipURL.com = TinyURLia vastaava, mutta selvästi parempi URLien lyhennyspalvelu).
Musiikin voima -teemassa nakkaisin kekoon lisäksi kapellimestari Ben Zanderin _huippu_hyvän (lue: itseäni kovasti inspiroineen) TED-esityksen (klassisen) musiikin universaalista voimasta. Suora linkki esitykseen http://sn.im/ted-shiningeyes ja linkki Zanderin profiiliin http://sn.im/ted-zander.
Lisää omia TED-suosikkejani via http://sn.im/jaakko-ted. Suosittelen _erittäin_ lämpimästi yhdessä mitä mainioimman open source offline-videolataus-(ymv)-softan Miro -kanssa (http://getmiro.com).
Kari, todellakin näin, toivoisi että tällaiset esimerkit inspiroisi nykyajan nuoria tähtiä kantamaan laajempaa vastuuta yhteiskunnasta ja löytämään oman äänensä (ei vain musiikillisesti) yhden kaupallisen formaattimassan sijaan. Erityisesti nuoret tarvitsisivat materialistisen hömpän ylittäviä esikuvia.
Jaakko H, kiitos linkeistä, käyn tsekkaamassa!
Oma paloni musiikin parissa vehtaamiseen alkoi nimenomaan sanomisen pakosta ja edelleen tuntuu että musiikin perimmäinen tehtävä onkin välittää sellaisia viestejä mihin pelkkä puhe ei riitä, sekä muuttaa jo olemassa olevaa todellisuutta hieman paremmaksi.
Hienoa että heitä palkitaan jotka uskaltavat sanoa ja toimia pioneereina. Sisällötön musiikki on melusaastetta ;)
Vau. En ollut tiennytkään että Peter Gabriel tekee tuollaista ennen tätä blogia.
Lähetä kommentti