Viimeisen viikon ajan on netissä ollut kuumaa tavaraa keskustelu nettipokerin tulevaisuudesta. Rahapelifoorumi ehdottaa nettipokerin kieltämistä.
Ihmisten holhoamiselle ei näytä loppua tulevan. Nettipokerin pelaamiseen liittyy kieltämättä ongelmia, erityisesti kun on kyse alaikäisten peliaddiktiosta. Alaikäisten kohdalla ongelmaan pitäisi jollain tavalla puuttua, jotta nuoret ongelmapelaajat eivät velkaannu kohtuuttomasti. Mutta nettipokerin kieltäminen ei ole oikea tie, sillä netin luonteeseen holhoaminen sopii huonosti. Netin tarkoitus on levittää tietoa mahdollisimman vapaasti yli rajojen. Vaikka Suomessa ei nettipokeria saakaan pyörittää, voi suomalainen silti ulkomaalaiseen peliin osallistua. Vanhan ajan pelimonopoleja ei voi soveltaa nettiin rajoittamatta netin perusperiaatteiden toteutumista.
Erityisen hurja on ratkaisuehdotus. Lapsipornon estämiseksi tarkoitetun internetin ennakkosensuurijärjestelmän laajentaminen koskemaan nettipokerisivustoja. Missä menee raja? Kun sensuurijärjestelmä on luotu, joudutaan sen rajoista koko ajan käymään turhaa keskustelua. Koko netin sensuurijärjestelmästä tulisi luopua. Suodatusohjelmat eivät toimi täydellisesti vaan rajaavat täysin asiallisia sivustoja pois netistä, eikä niillä pystytä torjumaan rikollista toimintaa. Rikollisen toiminnan estämiseen pitää keksiä muita, tehokkaampia, keinoja. Ja niissä rajatuissa tapauksissa joissa suodatusta tulisi käyttää, kuten esimerkiksi kouluissa, suodatusohjelmien tulisi olla avoimeen koodin pohjautuvia. Nykyisessä lainsäädännössä suurin ongelma on se, että valtio tukee suuryhtiöiden asemaa - eli vääristää kilpailua - Windows-pohjaisen suodatusohjelman monopolilla.
Itse olen sen sukupolven kasvatti, jolle avoimet koodit ja tietoyhteiskunnan mahdollisimman vapaa kehitys on tärkeä perusarvo. Valitettavasti vanhempi sukupolvi, joka ei tunne tietoyhteiskunnan asioita, on asettamassa valvonnan tiedon vapauden edelle. Eduskunta tarvitsee kipeästi lisää politiikkoja, jotka puolustavat kuluttajanoikeuksia, yksilönsuojaa ja tiedon vapautta. Esimerkkejä yksilönsuojan turhasta rajoittamisesta on lukuisia: EU:n ohjelmistopatenttilainsäädäntö (josta edelleen väännetään kättä), tekijänoikeuslainsäädäntö (joka estää kuluttajaa käyttämästä ostamaansa tuotetta haluamassaan formaatissa), sekä työnantajan mahdollisuus tarkastaa alaisensa sähköposteja.
Netissä esiintyviin ongelmiin on puututtava, mutta samalla ei saa hukata tämän tiedonvälityskanavan ainutlaatuisia mahdollisuuksia vapaaseen ja avoimeen tiedonvaihtoon yli kansallisten rajojen. Emmehän halua päätyä samaan kuin Kiina, jossa tuhannet nettipoliisit valvovat kansalaisten käyttäytymistä netissä, tekevät rikosilmoituksia valtion vastaisesta toiminnasta ja sulkevat opposition nettisivuja.
lauantai 3. maaliskuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hei, nettipokerissa ja muissa uhkapeleissä on pointtina se, että pankki voittaa aina. Niiden tarkotus ei siis ole viihdyttää tai lisätä elämään jännitystä, vaan rikastuttaa pelien pyörittäjiä. Ja ansaintalogiikkahan on se sama, jolla pyramidihuikjaukset toimivat; jaetaan huomattavia voittoja harvoille.
Se nyt vaan on moraalitonta.
Hyvä Ville! Olet selvä pelimies, hyvässä mielessä. Tomi sinusta ei valitettavasti voi sanoa samaa. Älytöntä tulla lokaamaan toisen näkökantoja ottamatta itse selvää taustoista, vaan tulla laukomaan kommentteja joita olet kuullut joiltain mukaviisailta nimeltä mainitsemattomilta Ahteilta ja Laihoilta. Tottahan tuo on mitä sanot, että pelejen tarkoitus on rikastuttaa niiden tarjoajaa, mutta mitään tekemistä "uhkapeli" nettipokerilla ja muilla oikeilla uhkapeleillä ei ole pyramidihuijauksien kanssa. Peleille on asetettu ikärajat, jotka saisivat nousta kaikkien pelien osalta 18-ikävuoteen, jotta kaikille olisi selvää mikä on näiden palveluiden hinta ja luonne. Lisäksi pitäisi hokata, että tämä luonne vaikuttaa siihen, että "taksa" ei ole kiinteä, vaikka sekin on matemaattisesti laskettavissa. jos se ei ole itsestään selvyys niin kannattaa ottaa selvää. Itse pelaan nettipokeria ja ajoittain huvikseni, huomaa, huvikseni blackjackiä ja muita hömppäpelejä. "Niiden tarkotus ei siis ole viihdyttää tai lisätä elämään jännitystä" eiköhän tuokin väittämä ole siis puppua? Nettipokerissa ja muissa peleissä on siis kyse pelvelusta joka tuottaa hupia. Valitettavasti joillekin rajojaan ymmärtämättömille se aiheuttaa myös harmia. Voisinhan minäkin ajella vaikka taksilla ympäri Varsinais-Suomea ja maksaa itseni kipeäksi, eikä kenenkään tulisi kieltää kuskia minua kuskaamasta. Tsemppiä, jotta pääset kunnanvaltuustoon, Ville! -Pete
Lähetä kommentti