maanantai 9. helmikuuta 2009

Vihreiden pj-kisasta

Annoin tällaisen haastattelun tänään Vihreälle Langalle koskien vihreiden pj-kisaa:

Ville Niinistö harkitsee puheenjohtajakisaa

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö lupaa vielä kerran harkita vihreiden puheenjohtajakisaan lähtöä, jos Anni Sinnemäelle ei ilmoittaudu vastaehdokasta kuukauden kuluessa.

Niinistö toivoo puheenjohtajavaaliin räväkkää aatteellista keskustelua siitä, millaista Suomea vihreiden tulee rakentaa. Itse hän kannattaa sosiaaliliberaalia vihreää yleispolitiikkaa.

"Vihreiden pitäisi kytkeä talouspolitiikan linjaukset ilmastopolitiikkaan ja luonnonsuojeluun. Puolueella on paljon osaamista eri osa-alueilla, mutta ihmisillä ei ole kirkasta kuvaa vihreästä kokonaispolitiikasta."

Niinistön mielestä kokonaispolitiikan puute johtaa siihen, että puolue marginalisoidaan valtavirtakeskusteluista. Vihreät ovat nurkassa, josta puolue tulee välillä puhumaan ilmastopolitiikkaa. Vihreä rakennemuutos edellyttää kuitenkin kattavaa yhteiskuntapolitiikkaa.

Niinistön mielestä Osmo Soininvaaran puheenjohtajakaudella vuosina 2001-2005 puolueen yleispoliittinen viesti oli hyvin selvä. Kuluvalla hallituskaudella puolueen ministerit eivät ole kyenneet nostamaan vihreää yleispolitiikkaa riittävästi esille.

Niinistön sosiaaliliberalismiin kuuluu se, että ihminen ei voi olla vapaa, jos tuloerot ovat liian suuret ja ihmiset pakotetaan köyhyyteen.

"Uusvasemmistolaisuus on periaatteessa vihreyttä, eli solidaarista yksilökeskeisyyttä. Suomessa vihreillä on tilaa tämän viestin edistämisessä."

Niinistö korostaisi puheenjohtajavaalissa yksilönvapauksia. Lex Nokia on hyvä esimerkki siitä, miten ihmisten vapausoikeuksia murennetaan pikkuhiljaa. Vihreiden pitäisi profiloitua tätä kehitystä vastustavana liberaalina puolueena.

Niinistön mielestä Sinnemäen asettama 20 kansanedustajan tavoite vuoden 2011 eduskuntavaaleihin on realistinen. Tämä onnistuu, jos vihreiden viesti on yhtä aikaa uskottava ja radikaali.

Niinistö on toistaiseksi kieltäytynyt puheenjohtajaehdokkuudesta perhesyistä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mainiota! Yksi ehdokas puheenjohtajavaaleissa ei olisi omiaan pönkittämään vihreiden uskottavuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tällaisen vihreän puolueen minä haluan!

Eräs vihreiden ongelma on miespuolisten kannattajien vähyys. Vihreiden pitäisi ottaa puoluekentältä paikka tietoyhteiskuntapuolueena, joka suojelee yksilön vapauksia internetissä ja muuallakin. Tällä tavalla saisitte lisää mieskannattajia, ja varmasti muutaman naisenkin.

Kaiken maailman piraatti- ja tietoyhteiskuntapuolueilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan, mutta koska ei ole vaihtoehtoja, ne saavat kannatusta.

Ymmärrän kyllä että perhetilanteesti olisi puoluejohtajalle vaikea paikka, mutta jospa vaimosi kanssa ottaisitte kunnolla otteen vuorostaan Suomen politiikasta. Suomi tarvitsee sinua, Ville!

T: Äänestäjäsi, joka on sittemmin muuttanut Pirkanmaan suunnalle

pasi kirjoitti...

Toivon, että tosiaan lähdet ehdolle. Se olisi hyväksi paitsi pj-äänestyksen uskottavuudelle, myös puolueelle.

Jukka kirjoitti...

Itsekin toivoisin, että lähtisit mukaan. Vihreiden puheenjohtajakisaan tarvitaan keskustelua, eikä sitä synny ilman toista ehdokasta.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin toivoisin, että lähdet ehdolle. Tuntuu, että vihreiden tulevaisuus tarvitsee sinua.

Anonyymi kirjoitti...

VILLE, LÄHDE EHDOLLE!!! Olen liberaali ja humaani kauppatieteilijä, joka ei ole löytänyt itselleen aikaisemmin sopivaa ehdokasta tai puoluetta. Sinun myötäsi olisin valmis "sitoutumaan" vihreisiin ja taistelemaan kanssasi vastuullisesten valintojen puolesta kohti parempaa maailmaa.

Minulle olet valon soturi!