torstai 12. maaliskuuta 2009

Peter Gabriel jälleen oikeassa

Vihreällä Langalla oli tänään mielenkiintoinen uutinen. Joukko brittimuusikkoja on perustanut Featured Artists Coalition -ryhmän, joka on ymmärtänyt digitaalisen vallankumouksen olevan musiikin ystävä, ei vihollinen. Musiikin lataaminen netistä ei saisi olla rikos, vaan mahdollisuus muusikoille ja musiikin saatavuudelle. Heistä muusikkojen pitäisi sen sijaan saada tuloja mainonnasta.

Häviäjiä tällöin olisivat tietysti levy-yhtiöt, jotka ovat yrittäneet taistella uutta aikaa vastaan ajamalla musiikin lataamisen kriminalisointia kaikkialla. Toivottavasti tämä liike saa jalansijaa myös Suomessa, jotta muusikot näkevät uudet mahdollisuudet luovan työn esilletuomisessa. Tietoyhteiskunta mahdollistaa kulttuurin tekijän ja yleisön kohtaamisen aiempaa helpommin ilman välikäsia kautta maailman.

Jo nuoresta fanittamani uutta luova muusikko Peter Gabriel on yksi ryhmän perustajista. Löysin netistä haastattelun, jossa Gabriel hyvin kuvailee netin tuomia mahdollisuuksia muusikoille.

Peter Gabriel on jälleen oikeassa. Great minds think ahead.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Millähän tavoin levy-yhtiöt ovat olleet musiikin lataamista vastaan "kaikkialla"? Itse olen jo useamman vuoden ajan ladannut kaiken musiikkini iTunesista, jonne levy-yhtiöt itse ovat musiikin jakeluun antaneet.

Aika uskomaton näkemys on tuokin, että muusikkojen pitäisi saada tuloja mainonnasta. Tarkoitatko siis sitä, että musiikkiakin pitäisi alkaa tehdä mainostajien ehdoilla. TV-ohjelmistahan ja jopa elokuvista pääosa näin jo tehdään. Sekö muka mahdollistaa luovuuden esiinpääsyn? Saippuasarjat edustavat kai mielestäsi tuolla puolella suurinta luovuutta!

Nuorille muusikoille netti tuo mahdollisuuksia ja on hyvä asia, että he oppivat käyttämään sitä hyväkseen. Jossain vaiheessa hekin varmasti haluavat myös saada jonkinlaista rahallista korvausta työstään, ja siinä vaiheessa kuvaan astuu valitettavasti aina joku välistävetäjä.

Peter Gabriel on minunkin suurimpia suosikkejani jo Genesis-ajoiltaan alkaen. Hänellä toki on nyt aikaa ja ennen kaikkea varaa askarrella tällaisten asioiden parissa. Ilman levy-yhtiöitä se tuskin olisi häneltäkään onnistunut.

PS. Toivon, että tämä juttusi ei tarkoita tukea ruotsalaisten Pirate Baylle, jonka toiminta on yksiselitteisesti rikollista. Niin hauska kuin musiikkia olisi ilmaiseksi ladata, kuuluu siitä lain mukaan korvaus niin tekijöille kuin tuottajille.

Ville Niinistö kirjoitti...

Kyseisen ryhmän ajatus kai oli, että itse musiikki olisi eri järjestelmissä ladattavissa maksutta, mutta muusikot saisivat ko sivustoilla olevista mainoksista omat siivunsa. Tsekkaa heidän omalta sivustoltaan tai Vihreän Langan linkistä tarkemmin.

Itse olen lähinnä halunnut herättää keskustelua erilaisista ratkaisumalleista, joilla musiikkia/kulttuuria olisi mahdollisimman helposti saatavilla ja käytettävissä eri formaateissa samalla taaten musiikin/kulttuurin tekijöille korvauksen omasta työstään.

Olen jo aiemmin todennut, että en tietystikään tue nykyisellään laittomia ratkaisuja (Pirate Bay -kysymys on kai hiukan epäselvä, oikeus ratkaisee). Yksi vaihtoehto olisi esim. kasettimaksua vastaava järjestely.

Olennaisinta on se pointti, että uudenlaisia ratkaisuja taata musiikin tekijälle korvaus työstään tarvitaan, koska perinteisen levymyynnin varaan ei enää voi eikä kannata laskea kaikkea. Tämä oli Gabrielinkin haastattelun yksi keskeinen pointti.

Anonyymi kirjoitti...

kiinnostava aloite. m.m. billy bragg sanoi näin: "Our target is not the music fan but the businesses that are making huge profits by exploiting artistic content for which they pay little or nothing at all."

thepiratebay (joka muuten ei ainakaan vielä ole todettu lainvastaiseksi) ja muut tekniset ratkaisut tiedostojen jakamiseen sen sijaan ei tuota samalla lailla taloudellista voittoa, yleensä rahaa ei liiku ollenkaan. se on sinänsä hyvä asia, koska kun (es.) musiikki ja muusikin kuuntelija löytävät toisensa ilman rahansiirtoa, jää mahdollisuus rahansiirtoon avoin. tarkoitan sitä, että halu ja mahdollisuus maksaa jotain on suurempi, kun rahaa ei ole tarvinnut kuluttaa välikädelle tai fyysiselle medialle. vaikka jo toimiva liikemalli (levymyynti ja kappalemyynti) romahtaa, se on välikädelle huonompi kun itse musiikin tekijälle, joka ei enää samalla lailla tarvitse välikättä saadakseen musiikkinsa kuuntelijalle. FAC:in tarkoitus on juuri perustaa rakenne joka parempi palvelisi tekijät.

mutta on vielä osittain epäselvää, miten tekijä voi hyödyntää siitä, että digitaaliset tiedot kopioidaan rajattomasti melkein ilman kuluja.