torstai 2. lokakuuta 2008

AlmaMedian omistajilla ja hallituksella vain yksi vaihtoehto: toimitusjohtaja saa lähteä

Harvoin sitä järkyttyy pienestä mutta symbolisesti hyvin merkittävästä asiasta yhtä paljon kuin eilen, kun sain kuulla uutisen Lapin Kansan tulevan päätoimittajan Johanna Korhosen työsuhteen purkamisesta omistaja AlmaMedian toimesta. Johanna Korhonen ilmoitti, että syynä työsuhteen purkamiselle oli hänen puolisonsa, joka sattuu olemaan samaa sukupuolta hänen kanssaan. AlmaMedia kiisti tämän, ja väitti takaisin, että syynä oli puolison poliittinen aktiivisuus kunnallisvaaliehdokkaana, jota Korhonen ei ollut työhaastattelussa ilmoittanut.

Jo AlmaMedian omasta mielestään "fiksu" peruste työsuhteen purkamiselle osoittaa, kuinka kivikautinen tämän konsernin toimiva johto on. Kenenkään ihmisen poliittinen aktiivisuus, saatikka tämän puolison, ei ole peruste työsuhteen purkamiselle. On jo sinällään hyvin kyseenalaista edes kysyä työhaastattelussa työnhakijan omasta saatikka puolison poliittisesta aktiivisuudesta. Konsernin politiikassakaan tätä periaatetta ei ole harrastettu: saman konsernin toisessa lehdessä kun sattuu olemaan päätoimittaja, jonka vaimo on aktiivinen keskustapolitiikko. Vielä vakavampi kysymys on työsuhteen purkaminen seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Joka tapauksessa kummankin puolen esittämien argumenttien perusteella on selvää, että AlmaMedian on syytä katsoa peiliin. Koska toimitusjohtaja Kai Telanne on ollut esittelyvastuussa päätöksestä, ei itseään kunnioittavat omistajat ja yhtiön hallitus voi tehdä muuta johtopäätöstä kuin antaa kenkää täyttä harkitsemiskyvyn puutetta osoittaneelle Telanteelle. Omistajien olisi syytä pohtia myös sitä, että muodollisen päätöksen tehnyt hallitus ei itsekään ollut tehtäviensä tasalla.

Monet ovat tuoneet esille AlmaMedian tuotteiden boikotoinnin vastalauseena yhtiön mauttomalle, syrjivälle, ja kaikella todennäköisyydellä lainvastaiselle toiminnalle. Ainoa tapa pelastautua kuivin jaloin on myöntää syyllisyys, korvata aiheutettu vahinko asianosaiselle ja antaa kenkää yhtiön maineen tahranneelle toimitusjohtajalle. Nyt saadaan selville, mitä arvoja AlmaMedian omistajat edustavat.

1 kommentti:

kettu kirjoitti...

On kyllä aivan järkyttävää, millaista kapeakatseisuutta ja syrjintää vieläkin harjoitetaan! Eilen luin Ylen uutisista, että ainakin 20 Aamulehden tilausta on peruutettu tämän jupakan takia.